Tuesday, September 9, 2014

Angan angan hanya angan angan

Sangat lama tak menulis, selalu aje bukak tapi tak sempat nak karang. 

selamat pengantin baru kepada sahabat baik aku, maaf sebab tak dapat hadir, banyak sungguh kekangan sekarang. semoga berbahagia di sampung suami tercinta.


aku ada angan-angan. 
aku nak beli sebuah rumah insyaallah.
aku terjumpa satu rumah yang menarik, masa tu aku cuma roughly kira monthly payment. masyaallah mahal bebenor, tapi kerana teruja maka aku ajak kawan aku untuk visit rumah contoh di seksyen 16, Shah Alam.


advantages
konsep rumah tu menarik, green town they say - 1 point
near to ktm - 1 point
freehold - 1 point
discount 10% including legal fees and insurance waived - 10 point!

tapi aku cuba list down drawback pulak.

drawbacks
parking lot kena bayar, RM39K and 50% less untuk second parking lot - deduct 50%
harga rumah di luar kemampuan aku  - deduct 100% (mahu makan ikan kering hari2. haha)


so aku decide untuk continue survey pada rumah di bawah kemampuan aku. rumah yang aku cerita aku rasa overpriced untuk seorang yang tak sampai setahun bekerja seperti aku.


tapi aku dapat banyak experience dari sesi melawat rumah contoh tu, dari segi progress payment, service residence, loan payment  etc. 







Sunday, August 24, 2014

Tenanglah ayoh di sana

Pada 18 ogos 2014 tepat jam 8.06 malam ayoh menghembuskan nafas terakhir di hospital. Semua orang terkejut dan tak sangka dengan pemergian ayoh. Aku masa tu baru nak solat mahgrib. Received the shocking news ayoh dah tenat. Out of sudden. Suara ciksu anak bongsu ayoh teresak-esak di hujung talian. Aku masa tu dalam dua antara nak percaya atau tak. Aku bagitahu ciksu akan call balik. Untuk mengunyah berita yang baru aku dengar. Aku solat maghrib. Perlahan lahan aku mula terima berita tadi. Solat maghrib aku hari tu penuh dengan air mata. Kerana ayoh yang aku sayang sedang tenat. Ayoh pernah kena mild stroke. Aku takut utk bayangkan serangan kali kedua ni. Sebaik solat aku terus capai handphone dan bersiap untuk balik kelantan malam itu jugak. Sepantas kilat aku ambik taxi ke rumah ciksu. Dalam taxi aku terima berita pedih. Aku harus akur Allah lebih sayangkan ayoh. Air mata aku banjir lagi. Entah kenapa aku rasa taxi ni lambat sangat bergerak. Masa bergerak perlahan. 20 minit kemudian aku sampai. 


Kami bergerak dari tol gombak 9malam dan sampai ke kelantan seawal 2pagi. Sepanjang perjalanan semua orang diam. Bercakap yang perlu sahaja. Alhamdulillah perjalanan dipermudahkan. Aku nampak abah sedang tundukkan kepala di beranda. Beranda itu lah ayoh selalu duduk di waktu petang. Di situ lah juga kami semua selalu berkumpul anak beranak. Dan beranda tu baru di perbesarkan supaya ramai yg dapat bersantai di situ. Aku bersalam dengan abah dan masuk ke dalam rumah. Ada bau kemeyan dari dalam. Aku berjalan perlahan-lahan menghampiri sekujur tubuh kaku milik ayoh. Disekeliling anak cucu sedang membaca yasin. Aku sebak. Bertambah sebak bila aku pandang mek yang lemah kudratnya. Kain yg menutupi wajah ayoh dibuka. Ternampak ayoh sedang tersenyum buat hati ni terubat. Terus aku solat isyak dan setengah jam kemudian amir sampai dari kedah. Aku amir dan acit bacakan yasin utk ayoh. Sebak sangat time tu. 


Dipendekkan cerita esok pagi ayoh selamat dikebumikan. Anak2 dan menantu seramai 9 orang dari sepelusuk tempat pulang. Ramai sangat yang datang melawat ayoh. Saat yg paling aku ingat ialah sebelum ayoh dikafankan sepenuhnya semua orang kucup ayoh buat kali terakhir. Anak2 dan cucu2 semua kucup pipi ayoh. Ayoh masih tersenyum. Dahi ayoh seperti berpeluh. Aku harap ayoh tenang di sana. 


Terima kasih pada semua saudara yang sudi datang dari jauh dari dekat. Ramai sangat yang datang lawat ayoh buat kali terakhir. Banyak momen indah bersama arwah ayoh semasa aku kecil. Kena marah la banyak. Semua momen tu pasti kami semua rindukan. 


Tenanglah ayoh di sana. Sesungguhnya mati itu adalah pasti bagi semua yang hidup. 


Al fatihah buat ayoh.





Saturday, August 16, 2014

stay gorgeous mama

It was mama birthday last week. I wished mama birthday before i went to office. Mama is 50 years old now. Aku doakan mama sentiasa sihat tubuh badan, panjang umur dan dirahmati Allah sentiasa. Amin




My sister sent the picture to me. I is so jelly~~ They celebrated the birthday without me! But its ok when mama comes to KL, lets celebrate it again! 


Mama is a strong woman. A wife to her husband, a mother to 6 kids, a chef in the kitchen, a doctor when we sick, a teacher taught us about educational and life lessons, a best friend and we share a lot of gossips and secrets. I wish to do these with her many more in the future.

Bila aku balik dan menatap wajah mama, aku nampak garis2 kecil di muka mama, urat2 di tangan yang timbul, wajah mama yang nampak lesu bila mama letih. Wanita yang berusia separuh abad ini banyak mengajar aku erti sabar dan jangan cepat melatah. Dulu aku cepat naik angin tapi bila tengok mama yang penyabar dengan karenah kami, aku belajar untuk jadi sabar jugak. 

Selamat ulang tahun ke-50 bonda ku, semoga kau sihat-sihat selalu. 




car, please?

Aku prefer sesuatu yang leasure and laid back, something close to nature. Let say bila iklan pasal visit malaysia or any advertisement pasal beauty nature aku memang sangat teruja dan bayangkan diri berada di situ. Aku suka jugak pemandangan lampu di waktu malam, rasa macam bangunan tu hidup. Makin banyak lampu lagi best ;) selain dari tu, aku pun sukakan hujan. Bila hujan turun, cuaca akan dingin angin akan bertiup dan bunyi air hujan menghiburkan hati aku.


I hope i am not the only one who love rain. Nature. Night scenery.


Banyak benda nak dibuat sekarang. Dah agak aku mana boleh duk diam. Banyak aje benda nak buat. Nanti aku cerita tu pun kalau rajin. Hahaha.


Now aku rajin masuk gym. Kita try setakat boleh. Dan tak boleh expect dalam masa seminggu dua dapat hasil.



Kereta.
Rumah.
Kereta.
Kereta.
Kereta.


Aku duk confuse pasal ni. Kalau ikut nafsu aku memang pilih kereta. Sebab tak ada kereta aku miss banyak agenda dengan kawan2 tau. Dengan umur macam ni rasa nak enjoy puas2. Haha. Dah lama aku teringin nak vacay somewhere with bffs. Convoi ramai2 bila nak balik kampung.


Hoii aku bab2 berangan memang the best. Kekeke. What ever it is, aku kena rational. So.......