Tuesday, April 15, 2014

aerobic class?

Hari hari yang busy, tersangat busy sampaikan aku terpaksa skip kelas aerobik. Duhh. I cant help to stop my boss to complete work over lunch time. So burn lagi kelas aerobik.


Have you guys read paper about bus accident last week? It happened in Bentong. Shockingly i used to travel KB-KL-Melaka dengan bas itu. Yeah bas bunga-bunga yang adik suka sangat. Budak tu teruja sungguh kalau dapat naik bas express 2 tingkat tu. Heh. Semoga keluarga mangsa bersabar. Al fatihah buat semua mangsa.


Petang tadi lepas kerja tetiba rasa bosan. Rasa nak jalan2. Lets spend another me time by strolling around the mall. Aku kalau bosan selalu jalan sorang2. Jalan aje ikut kaki. Keke. Masa belajar dulu pun aku selalu pergi ke satu tempat sorang2. Find a fine place and reward myself with a food or anything yang memang dah lama nak. Oh yes i still keep keperluan vs kehendak theory walaupun tadi dah nak terbabas -.- benci lah rasa nak beli item tu tapi.... korang nak tahu ke apa yang bermain dalam otak aku? Jangan gelak okkkk



-sport shoes (for aerobik)
-sport bag (to put the shoes inside)
-bag pack! (Still survey on the reasonable price)
- A pair of shoes i saw in vincci while window shopping with a friend. Damn kasut tu lawa sangat!
-new wardrobe



Among other item i only get myself a new wardrobe sebab itu yang paling penting in the list. Luckily the wardrobe has a delivery service within 20km radius. So i got a free delivery and it will be delivered on next saturday. Yay finally i can keep all semua baju office dalam tu :)



Raya puasa dah tak lama. I should start looking for baju raya for everyone! And start preparing duit raya for my small cousins ;)




Wednesday, April 9, 2014

booth kesihatan

Tadi ada pemeriksaan kesihatan kat office. Disebabkan semalam busy hari ni free sikit so turun ke lobi office. Rupa2nya Prof. Muhaya datang semalam. Mana la aku tahu, bulan lepas artis MIG datang pun aku boleh miss. Baru je nak jumpa shahezy sam.. hikhok hikhok



So aku pun terjah la booth macam dental, mata, blood pressure. BMJ aku malas nak check, dah terang2 'cukup' kan. Hahaha. Aku macam terkejut bila tahu mata aku makin merosot. Ni mesti sebab kurang pengcahayaan dalam bilik ni. Keke. Part yang paling aku terkejut ialah aku check tulang kat booth anlene. Result menumjukkan tulang aku berisiko utk dapat tulang rapuh. Terus aku beli susu anlene bancuh minum dalam office. Aku nak minum susu balik supaya calcium cukup. Hahah. Diakui corak pemakanan aku berterabur sekarang. Nasib baik aku tak suka makan cekedis dan coklat aje (tu pun bila dah besar baru nak insaf). Keke.


Long short story, aku rasa nak tulis macam2 lagi kat sini tapi jari ni rasa berat aje. Next time pulak






Sunday, April 6, 2014

Life target

Buat adik-adik lepasan spm,


Setelah struggle for years, spm la dianggap kayu pengukur prestasi sepanjang kita di alam persekolahan. Apa2 yang kita buat, fikir kita akan set gol utk dapat the best spm. Target semestinya untuk dapat straight A's. Dan melanjutkan pelajaran setinggi mungkin. Di sini lah bermulanya cabang baru dalam hidup kita.



Meskipun kita score semua A dalam spm, tidak semua yang dapat melanjutkan dalam kursus yang diingini. Faktor nya mungkin gagal interview, tersalah isi borang upu, persaingan yang competitive and any other factors-hanya Allah yang tahu kerana Dia maha mengetahui.



Ada jugak kawan kita yang sederhana sahaja dalam pelajaran tapi dapat memasuki kursus yang diingini. Ini dinamakan rezeki masing-masing. Jadi jangan berlalu bersedih. La Tahzan...



Apa yang perlu kita buat sekiranya thing does not happen as we planned?


1. Bersyukur

2. Follow the flow

3. Seek for ways to reach your goal, i believe you still have many goals in life isn't?


So, fighting adik-adik! Fight for your life! Hehe



Speaking of life target.. when you decide to settle down, you start looking for a partner. A person that will accept and love you unconditionally. To be with you in any situation, listen to you when you need someone to talk and comfort you when you are down. Not a person that will only find you when he is lonely and leaves you when he find a new douche bag. I think i should start looking for one now ;)









Me time!

Hi readers!


Apa plan weekend ni? Weekend aku restricted sikit kali ni sebab rumah tak ada air. Dengarnya catuan sampai bulan 4. Harap2 jangan meleret ke bulan depan dah la. Kesian kat family yang berkeluarga. Lainlah orang macam aku lepas diri sendiri je tapi seksa jugak la nak basuh baju..haha.



Perubahan paling ketara dalam hidup aku setelah pegang duit sendiri is responsibility dan expectation makin bertambah. Part responsibility aku memang aware, sebab aku kan anak sulung. Bagi duit kat parents etc. Even though aku tahu mereka bukannya tak ada duit tapi kerana aku tahu berkatnya berkongsi dengan orang yg kita sayang. Cuma bila bercakap pasal expectation, aku cuba untuk memenuhi everyone's expectation. Tapi bila ada perkara yang aku tak dapat penuhi aku rasa sedih dan frust. Dan aku ada penyakit suka berterus terang (only apply to certain people)..if boleh aku cakap boleh. If tak aku akan cakap tak. Tapi most of the time aku memang never say no unless betul2 tak dapat bantu. Nak penuhi kehendak sendiri pun aku letak nombor ke berapa sebab ada perkara yang lagi penting. Bila terasa nak aje aku fikir, ni keperluan ke kehendak? Aku belajar tips keperluan vs kehendak dari abah when i asked him about financial management last time. Tak tahu nafsu kehendak aku dengan nafsu keperluan aku mana yang lagi kuat. Keke.


Di sebalik gelora napsu itu, aku secretly come out with a wishlist:

- jam tangan
-bag pack
-something like tablet/ipad


Oh so so tempting.. but fatin, berbalik kepada teori keperluan vs kehendak. Hanya item (1) yang perlu. Yang lain semua adalah napsu serakah semata-mata. Wuwuwuwuwu.



Kawan2..Bantu lah aku mengawal nafsu kehendak ku ini.