Saturday, August 16, 2014

stay gorgeous mama

It was mama birthday last week. I wished mama birthday before i went to office. Mama is 50 years old now. Aku doakan mama sentiasa sihat tubuh badan, panjang umur dan dirahmati Allah sentiasa. Amin




My sister sent the picture to me. I is so jelly~~ They celebrated the birthday without me! But its ok when mama comes to KL, lets celebrate it again! 


Mama is a strong woman. A wife to her husband, a mother to 6 kids, a chef in the kitchen, a doctor when we sick, a teacher taught us about educational and life lessons, a best friend and we share a lot of gossips and secrets. I wish to do these with her many more in the future.

Bila aku balik dan menatap wajah mama, aku nampak garis2 kecil di muka mama, urat2 di tangan yang timbul, wajah mama yang nampak lesu bila mama letih. Wanita yang berusia separuh abad ini banyak mengajar aku erti sabar dan jangan cepat melatah. Dulu aku cepat naik angin tapi bila tengok mama yang penyabar dengan karenah kami, aku belajar untuk jadi sabar jugak. 

Selamat ulang tahun ke-50 bonda ku, semoga kau sihat-sihat selalu. 




car, please?

Aku prefer sesuatu yang leasure and laid back, something close to nature. Let say bila iklan pasal visit malaysia or any advertisement pasal beauty nature aku memang sangat teruja dan bayangkan diri berada di situ. Aku suka jugak pemandangan lampu di waktu malam, rasa macam bangunan tu hidup. Makin banyak lampu lagi best ;) selain dari tu, aku pun sukakan hujan. Bila hujan turun, cuaca akan dingin angin akan bertiup dan bunyi air hujan menghiburkan hati aku.


I hope i am not the only one who love rain. Nature. Night scenery.


Banyak benda nak dibuat sekarang. Dah agak aku mana boleh duk diam. Banyak aje benda nak buat. Nanti aku cerita tu pun kalau rajin. Hahaha.


Now aku rajin masuk gym. Kita try setakat boleh. Dan tak boleh expect dalam masa seminggu dua dapat hasil.



Kereta.
Rumah.
Kereta.
Kereta.
Kereta.


Aku duk confuse pasal ni. Kalau ikut nafsu aku memang pilih kereta. Sebab tak ada kereta aku miss banyak agenda dengan kawan2 tau. Dengan umur macam ni rasa nak enjoy puas2. Haha. Dah lama aku teringin nak vacay somewhere with bffs. Convoi ramai2 bila nak balik kampung.


Hoii aku bab2 berangan memang the best. Kekeke. What ever it is, aku kena rational. So.......




Tuesday, August 5, 2014

Me time! How I wish

i have been working around 6 months. honestly speaking i enjoy my study time more than working.dan in term of spending, aku rasa zaman belajar lagi boros. bila dah kerja, value setiap sen tu terasa tau. oh setitik peluh tu bernilai 10 sen. kekeke


dari pagi sampai petang aku siapkan kerja, sampaikan busy sangat lunch hour pun skip. aerobik pun skip. this is not good, i said to myself. aku macam jadi hamba kerja. endless tonnes of workload. setengah orang bila stress akan migrain etc, aku tak... level of stress tolerance aku mungkin tinggi dari orang lain. bila aku stress, aku dapat rasa urat dalam kepala aku tegang. is that migrain? oh noooooo. rupanya aku pun mengalaminya! sometimes, sampai satu peringkat aku rasa menggeletar. nervous sebab sesetengah hal tu out of control aku yet user expecting aku untuk solve the problems. cerita kat orang lain tak sama, aku rasa nak tulis banyak2 kat sini supaya orang yang baca turut rasa stress!!


despite of tonnes of workload, i need some me time. so after office hour (usually 6.00pm++) i get out of office, today i went to shopping. yes shopping is the best therapy - if only you pamper yourself. i bought quite a lot of stuffs for people i love, untung okay bila aku sayang, asyik kasi hadiah aje. hehehehe. i bumped into an old friend, very old, our last meet up was like 5 years ago, when i was studying in UTP back then. how time flies, everyone is growing up.


so, its time for me to grow up too.


i am 24 years old young lady who is brave and i love challenge (ok, i lie on challenge part. i prefer something predictable, easy and lazy bahaha)

when i encounter problems, i have to stay on top of them, looking the problem from above perspective. i can see the problems are actually smaller than i thought and i figure out a way out you know rather than lemas dalam stress sorang-sorang. if i see problem and get drowned with the problems, yes i will be affected. that is how i train my mind not to stress.


working life taught me to be swift, discipline, outspoken but at the same time you have to polite and professional which are none of the criteria are belong to me. life is really.... challenging at least to me. i hate you but you still bugging me.


now is 10.10pm i still lepaking in cybercafe because UMOBILE line barred and i desperately need to blog, so here i am. 


Tomorrow is another challenging day for me but i hope life treat me good. 



Tuesday, July 29, 2014

My first lontong. ever!

Aku bukan la kaki lontong sangat cuma ada satu kali aku makan lontong di kafe universiti. Rasanya sedap sangat sampai aku terfikir ruginya tak pernah makan sebelum ni. So aku plan nak belajar masak lontong semasa hari raya. Why during hari raya? Sebab masa tu ramai orang datang dan aku selalu fikir lontong best dimakan time raya sahaja. What ever. Haha



So last year, aku plan nak buat la menu ni. Sehari sebelum raya aku pergi pasar cari tempe dan tauhu dah habis. Aku plak hantu tempe kalau tempe tak ada rasa macam tak complete lontong nak di masak nanti. So niat suci aku diposponed until the following year, 2014.


Actually boleh sangat nak masak in between syawal 2013 dan syawal 2014 but like i said, aku nak masak lontong time raya. Hahaha. So akhirnya tahun ni alhamdulillah aku berjaya realisasikan plan nak masak menu ni. Kalau ikutkan aku nak masak sambal ikan bilis (best dimakan bersama lontong dan nasi himpit, nyums) one day before. But mama tak kasi, sebab awal sangat. Masalahnya aku dah tak sabar nak masak niiiii. So niat tu dipendam lagi, until last day puasa aku start masak sambal tumis. First time aku masak 1kg ikan bilis untuk sambal tumis. selalunya aku masak untuk saiz kecil aje. So settle yang tu. Malam raya aku start masak lontong ( resepi from google-usually aku combine banyak2 resepi dan decide yang mana paling mudah nak ikut). Dalam 10pm menu dah ready sebab mama pulak nak guna dapur untuk masak menu raya yang lain. Sebab nasi himpit pun belum ready, jadi semua orang simpan perut untuk makan di pagi raya. 


On the next day, acit kejutkan aku bangun untuk subuh dan cakap long asal lontong bau masam. Mati2 aku ingatkan tu trick dia untuk aku cepat2 bangun subuh. Singgah dapur jap nak check out betul ke main2, sekali rupanya betul lontong aku masak satu periuk besar basi!!!


Aku habis fikir camne boleh basi ni tapi kalau ikutkan kan ada santan so mungkin itu la salah satu faktornya. Aku masa tu fikir lantak ler makan je yang mana ada, mama ada masak nasi minyak kan.. tapi abah pulak cakap abah dah ajak satu surau datang beraya pagi raya tu.



What the fishhh. Naya betul pagi2 raya lontong ku basi. 



Sekelip mata mama dah siapkan santan adik2 aku potong sayur2 untuk masak lontong untuk kali kedua. Nasib baik bahan2 mentah ada banyak lagi by 8.30am di pagi raya dah siap. Laju giler, sebab semalam aku ambik masa agak lama sikit nak siapkan.. 





Lontong yang basi.



8.30 am jugak aku siap2 nak ke surau utk solat sunat aidilfitri. Alhamdulillah sempat lagi tu pun duk kat saf paling belakang. Nasib baik la lontong redo balik sebab lepas solat sunat di suaru, rumah aku kena serbu dek sanak saudara. Ini la pengalaman kali pertama aku masak lontong. Hehe. Insyaallah menu ni akan jadi menu wajib untuk hari raya akan datang.


Next step is rendang. I never cooked rendang in my life, but i really like eating rendang. Hence i challenge myself cooking rendang time raya kurban nanti. Time tu banyak daging. 



How was your raya? I had a great one, will update it if i have time.

Last but not least, selamat hari raya, maaf zahir dan batin kepada semua yang mengenali diri ini.