Tuesday, July 29, 2014

My first lontong. ever!

Aku bukan la kaki lontong sangat cuma ada satu kali aku makan lontong di kafe universiti. Rasanya sedap sangat sampai aku terfikir ruginya tak pernah makan sebelum ni. So aku plan nak belajar masak lontong semasa hari raya. Why during hari raya? Sebab masa tu ramai orang datang dan aku selalu fikir lontong best dimakan time raya sahaja. What ever. Haha



So last year, aku plan nak buat la menu ni. Sehari sebelum raya aku pergi pasar cari tempe dan tauhu dah habis. Aku plak hantu tempe kalau tempe tak ada rasa macam tak complete lontong nak di masak nanti. So niat suci aku diposponed until the following year, 2014.


Actually boleh sangat nak masak in between syawal 2013 dan syawal 2014 but like i said, aku nak masak lontong time raya. Hahaha. So akhirnya tahun ni alhamdulillah aku berjaya realisasikan plan nak masak menu ni. Kalau ikutkan aku nak masak sambal ikan bilis (best dimakan bersama lontong dan nasi himpit, nyums) one day before. But mama tak kasi, sebab awal sangat. Masalahnya aku dah tak sabar nak masak niiiii. So niat tu dipendam lagi, until last day puasa aku start masak sambal tumis. First time aku masak 1kg ikan bilis untuk sambal tumis. selalunya aku masak untuk saiz kecil aje. So settle yang tu. Malam raya aku start masak lontong ( resepi from google-usually aku combine banyak2 resepi dan decide yang mana paling mudah nak ikut). Dalam 10pm menu dah ready sebab mama pulak nak guna dapur untuk masak menu raya yang lain. Sebab nasi himpit pun belum ready, jadi semua orang simpan perut untuk makan di pagi raya. 


On the next day, acit kejutkan aku bangun untuk subuh dan cakap long asal lontong bau masam. Mati2 aku ingatkan tu trick dia untuk aku cepat2 bangun subuh. Singgah dapur jap nak check out betul ke main2, sekali rupanya betul lontong aku masak satu periuk besar basi!!!


Aku habis fikir camne boleh basi ni tapi kalau ikutkan kan ada santan so mungkin itu la salah satu faktornya. Aku masa tu fikir lantak ler makan je yang mana ada, mama ada masak nasi minyak kan.. tapi abah pulak cakap abah dah ajak satu surau datang beraya pagi raya tu.



What the fishhh. Naya betul pagi2 raya lontong ku basi. 



Sekelip mata mama dah siapkan santan adik2 aku potong sayur2 untuk masak lontong untuk kali kedua. Nasib baik bahan2 mentah ada banyak lagi by 8.30am di pagi raya dah siap. Laju giler, sebab semalam aku ambik masa agak lama sikit nak siapkan.. 





Lontong yang basi.



8.30 am jugak aku siap2 nak ke surau utk solat sunat aidilfitri. Alhamdulillah sempat lagi tu pun duk kat saf paling belakang. Nasib baik la lontong redo balik sebab lepas solat sunat di suaru, rumah aku kena serbu dek sanak saudara. Ini la pengalaman kali pertama aku masak lontong. Hehe. Insyaallah menu ni akan jadi menu wajib untuk hari raya akan datang.


Next step is rendang. I never cooked rendang in my life, but i really like eating rendang. Hence i challenge myself cooking rendang time raya kurban nanti. Time tu banyak daging. 



How was your raya? I had a great one, will update it if i have time.

Last but not least, selamat hari raya, maaf zahir dan batin kepada semua yang mengenali diri ini.



Friday, June 20, 2014

Si Kerinting

Seminggu yang sangat panjang bagi aku. Kalau ikutkan beban kerja memang banyak campur lagi nak melayan karenah dan ragam manusia. 



Suddenly i miss my talkative little sister ever, Si Kerinting. Selalunya susah nak borak dengan dia, aku call pagi dari office dia dah ke sekolah. If call malam2 dia ke kelas qiraati or malas nak bercakap dengan aku or tengah sibuk main anak kucing. Today si kerinting rajin pulak borak dengan aku. Dengar suaranya pun dah buat aku happy ;)


Teringat 2 minggu lepas nak naik bas ke KL, dia pesan supaya bawak balik fail pink dia hari tu. Dia letak surat utk dikirim ke majalah Barbie. Obsess dengan Barbie betul ni. Kalau ada iklan Barbie yang baru mesti adik cakap


'Along tolong belikan Barbie baru keluar ni'

Mind you she is good in talking and convincing people. Haha.

Tapi aku buat tak dengar aje. Keluar pulak iklan my little pony.

'Long nak ni jgkk'

Pengsan akak.. haha. 




Sunday, June 15, 2014

Ais krim mcd

I spent my weekend with doing laundry, ironing and keeping my room clean. I usually do my laundry when i feel bored or stress. Haha.  Ada orang release stress dengan memasak kan? Well i do it sometimes.. cuma tak ada ingredients pulak kat dapur. I am good at giving excuses..hahah.


I now spending my sunday in midvalley. I need faster connection to update blog so.. here i am lepaking by myself in mcd.


Bila masuk mcd surely teringat kat sorang member ni, K. Dia memang hantu ais krim mcd until now bila aku makan ais krim mesti teringat kat dia. K now is studying in Alexandria. Weh sis cepat la habis belajar..if only she heard me. Haha


Ok.. i gotta go.

Friday, June 13, 2014

Demi kampung

Minggu lepas dan minggu sebelum tu berturut-turut aku balik.. duit masa tenaga habis diperah tak apa, janji boleh balik. hahaha. masa nak balik energy level 100%. masa masuk office hari isnit tu energy tinggal 10% je. kalau dah zero aku rasa dah lama flat. tapi sebab nak balik jugak kan.. maka begitu lah. 

Demi balik. hahah